CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 26, 2012

Kalam Sepi…
بسم الله الرحمن الرحيم...
الحمد لله... الحمد لله... ثم الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين، وعلى آله وأصحابه أجمعين...

Keakraban yang terjalin,
Keintiman yang tercipta,
Kesempurnaan yang ternyata,
Hubungan ini ku sedari...

Bukan sekadar ucapan,
Bukan sekadar nukilan,
Bukan jua sekadar luahan...

Hakikatnya persahabatan ini,
Sangat indah dihiasi pelangi keriangan,
Keikhlasan resipinya,
Kesetiaan ramuannya...

Duhai permata hati,
Sedarlah bahawa,
Hanya kalian pendengar cerita,
Hanya kalian pengisi jiwa,
Ku panjatkan seribu kesyukuran,
Atas kehadiran kalian dalam hidup ini...

            Sabda Rasulullah S.A.W: “Seseorang bersama orang yang dicintainya.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim). Orang yang dicintainya itulah kelak yang akan datang bersamanya pada hari kiamat. Silakan memilih, siapa yang kita cintai untuk datang bersamanya kelak… Jika kita mencintai Nabi S.A.W, mencintai para sahabat, mencintai manusia suci, beradab, terhormat dan beragama, insha-ALLAH, kelak akan datang bersama mereka. Seseorang akan dibangkitkan dengan orang yang dicintainya.

            Sebuah hadis Qudsi, Allah berfirman di dalamnya, yang diriwayatkan oleh Mu’adz bin Jabal dari Rasulullah S.A.W: “Aku mewajibkan kecintaan-Ku kepada dua orang yang saling mencintai di dalam jalan-Ku.” (Hadis Riwayat Imam Ahmad, Tirmidzi dan Abu Daud).

          Hadis Rasulullah S.A.W dari Umar bin Khatab r.a, beliau berkata, Rasulullah S.A.W telah bersabda, “Sesungguhnya diantara hamba Allah, mereka bukanlah para Nabi, bukan para Syuhada’, namun para Nabi dan para Syuhada’ merasa iri dengan tempat yang mereka terima daripada Allah pada hari kiamat. Mereka adalah kaum yang saling mencintai dengan roh Allah yang bukan (berasal) dari satu rahim, diantara mereka (tidak ada ikatan keluarga, bukan juga demi harta yang saling mereka berikan). Demi Allah! Wajah mereka bagaikan cahaya, dan sungguh mereka seperti cahaya. Bila manusia takut, mereka tidak takut, bila manusia bersedih, mereka tidak bersedih.” (Hadis Riwayat Abu Daud).

            Aku tidak pernah menghalau memori indah yang kadang-kadang datang bertamu melawat aku tatkala rindu. Aku biarkannya bermain di hujung kalbu sekehendaknya. Ia akan pulang dan datang lagi semahunya. Aku cukup senang begitu walaupun hadirnya boleh mencarik kembali kudis luka yang hampir sembuh.

          Hidup ini tidak akan lelah andai ditemani teman sejati. Segala susah dan senang diharungi bersama. Segala cabaran dan kejayaan di orak menjadi satu kenangan yang indah.  Istilah SAHABAT adalah definisi yang paling tepat untuk menggambarkan teman sejati. Keakraban sebuah hubungan yang tidak pernah putus walaupun berpisah di dunia, malah kan bertemu pula di akhirat sana. Hatta, Rasulullah S.A.W tercinta sendiri mempunyai ramai sahabat yang para ulama’ dan sejarawan menafsirkan bahawa, keakraban mereka sehingga tidak sanggup melihat sahabat yang lain susah dan menderita walau sedikit pun. Perkara yang baik disokong, yang buruk ditegur. Sungguh indah persahabatan yang digambarkan.

            Nabi Adam AS juga ketika dicipta sebagai manusia pertama disyurga kesunyian tanpa teman disisi. Melayan resah dan gembira, mengharung langkah-langkah kehidupan dan berkongsi hati dan jiwa. Lantaran itu, Allah menjadikan Hawa pendamping setia daripada tulang rusuk baginda, tempat terbitnya segala perasaan iaitu paling hampir dengan hati.

            Kisah ini bukanlah gambaran tentang kisah cinta yang paling agung di abad manusia, tetapi refleksi kelahiran teman sejati dari dalam diri seseorang yang benar-benar mendambakan teman sejati disisi. Teman sejati lahir dari hati yang tulus dan suci serta ketinggian peribadi dan pekerti. Bayangkanlah, tatkala bersendiri mengharungi kesusahan, tertekan dengan pelbagai masalah, siapakah orang pertama yang terbayang dimata kita? Orang-orang yang sekurang-kurangnya apabila mengingatinya dapat mengurangkan beban yang digalas serta mengatasi kebuntuan diri.

            Namun, sukarnya mencari teman sejati ibarat mencari mutiara bernilai dilautan. Lalu, bagaimana? Jawapannya mudah. Lahirnya teman sejati adalah dari peribadi yang mulia. Andai baik peribadi dan akhlak kita, maka baiklah teman kita. Begitu juga sebaliknya. Ibarat menanam benih yang sihat, dibajai dengan akhlak mulia dan disirami dengan keikhlasan, maka hasilnya adalah pohonan rimbun yang begitu banyak manfaatnya. Maksudnya, memberilah dahulu dengan ikhlas, maka yang diterima juga adalah yang baik, insha-ALLAH...

            Persahabatan itu tinggi nilainya. Mereka yang bersahabat, saling berkorban antara satu sama lain dan mencintai setulus hati. Ia adalah amanah yang terlukis dalam janji Allah bahawa mereka yang saling mencintai antara satu sama lain kerana Allah serta berpisah kerana-Nya dijamin lindungan 'Arasy di mahsyar kelak. Mereka ini saling nasihat menasihati ke arah kebaikan serta saling menjaga sahabatnya agar tidak terjatuh kelembah kehinaan.

           Tidak ada yang abadi dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang
menolong ketika susah. Persahabatan itu perlu proses untuk mencapai tahapnya yang cantik dan hebat. Bukanlah selepas sehari dua perkenalan, terus asyik dan erat. Persahabatan yang tidak melalui ujian, cabaran, dan dugaan belum boleh dikatakan persahabatan yang mantap. Hatta Rasulullah S.A.W dan para sahabat baginda, ukhuwwah mereka sering teruji. Mereka teruji dengan cerita yang luar akal, yang dilalui oleh Rasulullah S.A.W seperti Isra’ dan Mi’raj. Mereka teruji dengan kesempitan hidup, dipulau bersama Rasulullah S.A.W selama 3 tahun 3 bulan. Mereka teruji dengan peperangan demi peperangan, diseksa dan sebagainya, hanya kerana punya hubungan dengan Rasulullah S.A.W. Fikrah mereka juga dibina dengan pengisian-pengisian daripada Allah S.W.T dan Rasulullah S.A.W. Bukannya duduk lenggang begitu sahaja, dan tiba-tiba berkata: “Aku cintakanmu Rasulullah S.A.W.”

Bukan. Mereka melalui proses.

          Maka begitulah hubungan kita. Mustahil terus erat ukhuwwahnya, tanpa melalui proses. Tanpa wujudnya kefahaman akan makna sebenar ukhuwwah, tanpa melalui cabaran dan dugaan bersama-sama, tanpa bermusafir bersama, tanpa berkongsi kelemahan dan kekuatan, tanpa melalui satu jangka masa. Mustahil.

          Tetapi ramai antara kita tidak bersabar. Terus hendak berjumpa dengan ukhuwwah yang sejati. Makna ukhuwwah ini bukan semudah mengucap uhibbukafillah… Tetapi ia hakikatnya adalah praktis hidup yang hendak mencari redha Allah S.W.T.

Tatkala ku dilanda kemurungan,
Kalian jualah yang berada di sampingku,
Mendengar luahan hati yang tersirat,
Dikala dugaan itu tiba…

Kalian jualah yang mengajarku supaya kuat dan tabah,
Bukan kerana aku seorang yang lemah, bukan jua tidak berdikari,
Tapi, kerana kumemerlukan seorang teman yang benar-benar ikhlas,
Walaupun aku menyusahkan dan selalu sahaja meminta pertolongan,
Namun, di saat aku dilanda kepayahan, kalian taburkan nasihat tanpa kenal putus asa…

Alangkah indahnya nilai sebuah persahabatan jika disulami dengan keikhlasan,
Maafkanku jika selama ini selalu menyakiti kalian…

~Cerpen untuk kalian~

          Aku mempunyai teman, kawan, sahabat yang amat rapat. Kami berkenalan sejak beberapa tahun lalu. Perkenalan kami tidak dirancang. Hanya dengan sedikit perkongsian kisah suka dan duka, kami menjadi rapat. Aku pernah menangis kerananya. Malah kalian juga pernah menangis kerana aku.

          Ukhuwwah kami semakin bertaut rapat, serapat adik beradik kandung. Tidak ada harta yang kami berkira. Kami juga saling sayang menyayangi, mungkin bak Abu Bakar menyayangi Muhammad S.A.W.

          Andai kami tahu hasrat salah seorang daripada kami inginkan sesuatu, kami akan menghadiahkan barang kesukaannya itu. Harga dan nilai tidak pernah menjadi pertimbangan kami. Bagi kami, kegembiraannya adalah kebahagiaan kami jua. Usahkan permintaan untuk ditunaikan, hasrat dihati pun akan kami selami untuk disempurnakan.

          Itulah juga yang kalian lakukan terhadapku. Pantang didengari kuinginkan sesuatu, pasti sahaja kalian akan menunaikan hasrat tersebut. Makan, minum dan sakit demam aku sentiasa diambil berat. Kalian menemaniku sepanjang malam.

          Andai kami terpisah selang beberapa waktu, pasti rindu akan membelit jiwa dan raga. Jangankan sehari atau seminggu, sejam sahaja sudah tidak mampu melelapkan mata.

          Bagi kalian, kesakitanku adalah kesakitan kalian jua. Seperti mafhum hadis Nabi S.A.W, cubit peha kanan, peha kiri turut terasa. Yang sakitnya kepala, yang menasihatinya mulut, yang mengusapnya tangan dan yang tidak lenanya adalah mata. Begitulah kalian diibaratkan. Kasih sayangku pada kalian menjadi lebih dalam dan semakin mendalam. Bahagianya aku mempunyai teman seperti kalian. Kalian yang penyayang, pemurah, peramah, penghibur, peneman yang setia, malah segalanya. Kalianlah temanku untuk saat duka mahupun duka.

..........


Jika kalian menangis, luahkan padaku, 
Ku tak janji mampu buat kalian tersenyum, tapi kuboleh menangis bersama kalian..
 

Jika kalian ada masalah, sudilah cerita padaku,
 
Ku tak janji boleh bagi penyelesaian, tapi kalian boleh berkongsi denganku..
 

Jika kalian mahu keluar, maklumkan padaku, 
Ku tak janji boleh selalu teman kalian, tapi ku akan cuba agar selalu boleh teman kalian..

Jika kalian perlukan seseorang untuk mendengar cerita kalian, ku sedia mendengar..

Tapi, jika suatu hari kalian perlukanku dan ku sudah  tiada, mungkin kerana Allah lebih menyayangiku...

PERMATA HATIKU,
Moga kenangan kita pada hari ini bersebati bersama ukhwah yang telah lama Dia bina kan untuk kita.. Diriku tidak pandai bermadah pujangga.. Cukuplah untuk kalian tahu yang diriku disini sentiasa ternanti-nanti apa yang Dia rencanakan untuk kita semua selepas ini…

PERMATA HATIKU,
Perjalananku, mungkin dihentikan disini.. Bakal berakhir suatu masa dan ketika.. Aku perlu bersedia, dan kalian perlu cekal dan tabah.. Moga ukhwah antara kita berkekalan bersama doa kita semua, insha-ALLAH,aamiin. Terima kasih atas nasihat yang telah kalian sampaikan…


Jangan dinilai sesuatu sekadar zahirnya semata,
Pandanglah dengan mata hati,
Renungkan dengan akal,
Fikirlah dengan iman,
Insha-ALLAH kita akan mengerti…


          Ku akhiri bicara di penghujung lakaranku ini dengan sebuah catatan.. Semoga kita beroleh teman sejati dambaan syurga, ameen…

Nota Qolbi: Lakaran ini adalah untuk kalian..dan sudah semestinya sebagai muhasabah,renungan dan peringatan buat diriku yang khilaf ini..harapan dan doaku,semoga kalian bertiga kembali mesra dalam satu hubungan yang erat dan teguh seperti sebelum ini…Aamiin.

~Tangisan kedukaanL~
~syifa al-harits (A_ _ _ _)

والله تعالى أعلم...

No comments:

Post a Comment